Dubbel Cieszyński z Browaru Zamkowego w Cieszynie
Styl: Dubbel / Abbey Dubbel
Ekstrakt: 17 % wag.
Alkohol: 7,0 % obj.
Goryczka: ? IBU
Bez wątpienia browar tym piwem nawiązanie do swojego innego piwa, czyli do Grand Championa z 2014 roku. Piwo wtedy zostało warzone według receptury Czesław Dziełak, który wygrał w konkursie piw domowych na festiwalu Birofilia w Żywcu, właśnie sowim domowym dubblem.
Było to fajne piwo, które bardzo mi zasmakowało.
Sprawdźmy więc jakie walory prezentuje nam nowe podejście browaru do tego stylu.
Warka ważna do 06.06.2020.
Podczas przelewania piwa do szkła tworzy się bardzo odbita i gęsta drobnopęcherzykowa pianka. Jednak już podczas zmniejszania się prędkości strumienia, który wpada z butelki do pokalu, zaczyna ona szybko opadać. A zaraz po zaprzestaniu tej czynności redukuje się całkowicie, pozostawiając po sobie nagą taflę piwa, z pierścieniem bąbelków przyklejonych do ścianki.
Aromat niezbyt intensywny. Na starcie czuć było tylko czarnoziem z kałuży, na szczęście od razu się to ulotniło. Zaraz potem czuć głównie zboże i karmel. W tle trochę słodkiego słodu z kilkoma nutami owoców. Z czasem wjeżdża więcej karmelu i kompotu z suszu owocowego jak na święta. Każde sztachnięcie pozostawia jakby efekt wysuszenia wnętrza nosa. Coś też trocin temu też towarzyszy. W sumie to taki można to zdefiniować jak rum z suchością sypkiego kakao, czyli wytrawność wchodzi mocno.
Kolor ciemno-miedziany, idący w stronę brązu. Pod światło robi się bursztynowo winne. Nieprzejrzyste.
W smaku przystępne.
Średnio słodkie w dół.
Jest ciut kwasku jakby cytrynowego.
Alko pięknie ukryte.
Strasznie wysuszające, od wytrawności, i jakby od rumu. I mini od drożdży.
Jest lekka goryczaka
Ogólnie smak można podzielić na trzy etapy, i tak kolejno mamy: najpierw słodycz, potem goryczkę, a na końcu wytrawność. I ten cykl powtarza się wara z kolejnym łyczkiem.
Stosunkowo mało ciała, po prostu jest umiarkowane.
Wysycenie bliższe niższego, choć na początku każdego łyczka jest bardzo musujące, ale trwa to bardzo krótko.
Bez lacingu.
Piwo na plusik.
Dubbla 2014 wspominam milej.
Koszt: 9,40 golda – butelka 500 ml bezzwrotna.
Zapraszam również do zapóźniania się z prekursorem, czy tam nawet może protoplastą, recenzowanego piwa, czyli z piwem Dubbel Cieszyński z Browaru Zamkowego w Cieszynie. Grand Champion 2014.